суботу, 30 травня 2020 р.

Перший український джазмен - Іван-Богдан Весоловський.

Перший український джазмен - Іван-Богдан Весоловський - український пісняр, композитор, акордеоніст, автор численних українських романсів.
Народився 30 травня 1915 р. у Відні. Батько мав поважний статус депутата Західноукраїнської народної республіки. Б. Веселовський навчався на правничому факультеті Львівського університету, а водночас був учнем Вищого музичного інституту ім. Миколи Лисенка та заповзятий учасник популярної на той час молодіжної "Капели Яблонського". Середнього зросту, з виразовим обличчям, жартун і дотепник, він завжди був у всіх на виду. У 30-х Весоловський писав пісні і грав в ансамблі «Ябцьо-джаз». У 22 роки написав свій головний хіт. Засновником гурту був скрипаль Леонід «Ябцьо» Яблонський. Богдан Веселовський («Бонді») грав на акордеоні. Вже перші композиторські напрацювання принесли Богданові славу. Його впізнавали на вулицях, називаючи при цьому створені ним пісні, що повселюдно співалися: "Прийде ще час", "Ти і твої чорні очі", "Усміх". Здобувши правничу і музичну освіти, він виїздить у 1938 році до Закарпаття. Після цього він вже ніколи не повернувся додому.
Пісенна спадщина композитора нараховує понад 100 творів. У першому періоді творчості були домінуючими танцювальні ритми танґо, фокстроту, легкого вальсу. Деякі пісні набували яскравого громадянського звучання. Такими піснями є, зокрема, "Лети, тужлива пісне" - своєрідний гимн української повоєнної еміґрації в Канаді та "Чар карпатських гір" - гимн красі клаптику рідної землі.
Багато пісень написав композитор на тексти українських поетів з материкової України. Ці пісні створювалися у той час, коли Б. Весоловський працював головним редактором української редакції Канадського радіо. Тоді він читав українські журнали. Особливо припали йому до вподоби вірші Володимира Сосюри. З десяток пісень, написані ним на твори цього видатного поета-лірика. Перебуваючи у вимушеній еміґрації, Богдан Весоловський мислив себе тільки у духовному контексті України, працював і далі для рідної землі.
Найвідданішим його приятелем, однодумцем і натхненником була дружина пані Олена з Охримовичів, яка, проживаючи і надалі в канадському місті Монреалі, є берегинею пісні композитора і пам'яті про нього. Пропоноване аматорам музики перше збірне видання творів Б. Весоловського здійснюється при її безпосередній участі. Збірка "Прийде ще час..." виходить у світ через 65 років після того, як у Львові з'явилися перші публікації пісень славного пісняра. Пісні Богдана Весоловського знайдуть нових виконавців та прихильників, хвилюватимуть серця мелодійністю та задушевністю.


Немає коментарів:

Дописати коментар