суботу, 15 серпня 2020 р.

Відкриття Тріумфальної арки.

 29 липня 1836 року в Парижі на площі Зірки (нині - Шарля де Голля) урочисто відкрита Тріумфальна арка. З вершини цього величного монумента відкривається приголомшливий вид на Єлисейські Поля і інші проспекти Парижа, його стіни прикрашені барельєфами тріумфальних перемог армії Наполеона, а між склепіннями зберігаються останки невідомого солдата, загиблого в Першій світовій війні.  Усередині Тріумфальної арки розташований музей її історії.

На будівництво пам'ятника пішло три десятиліття. Один тільки фундамент споруджували два роки.

Паризька Тріумфальна арка - найбільша в світі. Її розміри: ширина - 44,82 м, висота - 49,51 м, висота склепінь - 29,19 м.

Наполеон особисто заклав перший камінь у фундамент споруди заклали 15 серпня наступного року, в день 38-річчя імператора. Але не дожив до кінця її будівництва. Його прах, доставлений з острова Святої Єлени, провезли під склепіннями монумента 15 грудня 1840 року. Пізніше аналогічної почесті після своєї кончини удостоїлися Віктор Гюго, маршали Латтр і Тассіньї, Т'єр і Гамбетта, Лазар Карно, генерали Жоффр і Фош.

До 1815 року , моменту повалення Наполеона, підвалини арки піднімалися на 20 метрів. Крах великого імператора призупинив роботи з її зведення. Будівництво відновили через 8 років, і роботи були закінчені 29 липня 1836 року вже за царювання Луї Філіпа. У грудні 1840 року під склепінням арки пройшов траурний кортеж з прахом Наполеона.

    Автором проекту Тріумфальної арки був архітектор Ж.-Ф. Шальгрен (1730-1811), натхненний прикладами тріумфальних арок Стародавнього Риму, які споруджувалися в пам'ять знаменних подій, на честь знаменитої людини або божества.    Монумент прикрашений історичними барельєфами, що оспівують велич французького імператора і його армії. На його стінах викарбувано понад 500 імен воєначальників, а також назви 128 битв. Тріумфальную арку оточує 100 гранітних тумб, з'єднаних чавунними ланцюгами. Їх кількість обрано невипадково: в честь Ста днів правління Наполеона після його повернення з Ельби.

Пілони арки декоровані 12-метровими барельєфами. «Марсельєза» роботи Рюда, «Апофеоз Наполеона» Корто звернені на Єлисейські поля, «Опір навалі» і «Апофеоз світу» Етекса - на авеню Великої армії. Під склепінням малих арок написані імена наполеонівських офіцерів. 

Тріумфальна арка вважається одним з яскравих символів міста, але в першу чергу, арка є місцем пам'яті, тому до нього варто ставитися із повагою.


Немає коментарів:

Дописати коментар