вівторок, 9 червня 2020 р.

Рауль Дюфі

Рауль Дюфі — французький художник першої половини XX ст., гравер, художник книг і часописів, кераміст, сценограф, декоратор і автор одного із самих великих в світі панно. За роки експериментів з фовізмом, кубізмом у Дюфі з'явився свій стиль - колористична основа із нанесеними на неї тонкими лініями форми.
Народився 3 червня 1877 р. у французькому місті Гавр. При житті художника його картини майже не продавалися і він змушений був заробляти на життя ілюстраціями літератури, ксилографією та візерунками для тканин.
Дюфі ніколи не був суворим послідовником фовізму, але “Афіші в Трувіле” – безумовно, краще, що створено ним у цій манері. Його робота "Оркестр" схожа на стрімкий нарис, зроблений прямо під час концерту. "Ескот"– написана в манері характерній для пізнього Дюфі. Каліграфічно точні лінії і прозорий тон передають атмосферу радісного пожвавлення і очікування захоплюючого видовища. Розчарувавшись у філософії фовізму, в основі якої лежав постулат "використання кольорів заради кольору",  Дюфі приступив до пошуку своєї власної манери.
Захоплення Дюфі кубізмом було досить поверховим. Експериментуючи з кубізмом, Дюфі написав кілька примітних робіт, включаючи "Пейзаж в Эстаке", пізніше "Велика купальниця" та інші.
В 1911 р. Дюфі разом з паризьким модельєром Пуаре заснував підприємство розпису тканин и створив візерунки для тканин. За проханням Пуаре художник оформив грандіозний маскарад в його розкішному особняку. Саме Пуаре розпізнав в Дюфі блискучого декоратора з надзвичайним сприйняттям кольору та розумінням композиції. В творчості Дюфі книжна графіка, гобелен, меблі, кераміка, фарфор, декорації та костюми для театру, декоративно-монументальний живопис.
До 1920 року у Рауля Дюфі накінець формирується власний стиль - колористична основа, на якій художник штрихами створює форми. Персональні виставки художника проходять в Брюселі, Цюріхі, Празі та навіть в Нью-Йорку. В 1937 р. Рауль Дюфі отримав замовлення для створення гігантського декоративного панно для павільону електрики Всесвітньої виставки. Площа панно - 600 квадратних метрів, складалася з 250 фанерних панелей 1,2х2 м. Загальна ширина панно – 60 метрів, висота – 10 метрів. Над його створенням Дюфі працював разом зі своїми братами 4 місяці. Панно зображає історію електрики і портрети сотні відомих вчених. Після виставки Дюфі не погодився продати панно по частинам. Сьогодні воно зберігається в Музеї сучасного мистецтва в Парижі - експонується його частина. Створення  панно було кульминацією творчості Рауля Дюфі. Через хворобу його працездатність знизилася. Великі полотна художнику були вже не під силу, він займався графікою та станковим живописом. Наприкінці життя творчий доробок художника становив 3000 картин, 6000 акварелей, 6000 дизайнерських малюнків для тканин, меблів та інше.
23 березня 1953 року  Рауль Дюфі помер в Форкалькьє в Провансі. Похований в Ніцці.











Немає коментарів:

Дописати коментар