суботу, 4 квітня 2020 р.

4 квітня свято тих, хто любить… моркву),  адже саме в цей день з 2003 року відзначається Всесвітній день моркви! Метою свята є - підкреслити її користь для здоров’я.  Як лікувальна рослина морква використовується вже близько 4 тис. років і вона  не завжди була такою помаранчевою. Родом із Середньої Азії, вона спочатку була пурпуровою зовні та жовтою всередині. Її почали культивувати в 7 столітті, і протягом 1000 років вона зустрічалася в широкому спектрі кольорів - червоного, білого, чорного, жовтого, і навіть фіолетового, але тільки не помаранчевого кольору. Перші помаранчеві сорти моркви були вирощені в Голландії в XVI столітті
Поживні і лікувальні властивості моркви пояснюються її багатим складом. Морква містить вітаміни групи В, РР, С, Е, К, в ній присутній каротин — речовина, яка в організмі людини перетворюється на вітамін А. Морква містить 1,3 % білків, 7 % вуглеводів. Немало в моркві мінеральних речовин, необхідних для організму людини: калію, заліза, фосфору, магнію, кобальту, міді, йоду, цинку, хрому, нікелю, фтору та ін. У моркві містяться ефірні олії, які надають їй своєрідного запаху. Морква містить бета-каротин, який покращує роботу легенів. Бета-каротин є попередником вітаміну А. Потрапляючи в організм людини, каротин перетворюється на вітамін А, який найбільш корисний для молодих жінок.
Також цілющі властивості моркви пов`язані із зміцненням сітківки ока. Оскільки вітамін А сприяє росту, то морква особливо корисна дітям. Моркву потрібно давати дітям для гарного розвитку і росту, а також для підвищення імунітету.  Цей вітамін необхідний для нормального зору, він підтримує у гарному стані шкіру і слизові оболонки.
Страви з моркви і особливо морквяний сік використовуються в лікувальному харчуванні при гіпо- та авітамінозі А, захворюваннях печінки, серцево-судинної системи, нирок, шлунку, недокрів`ї, поліартриті, порушеннях мінерального обміну. Пюре з сирої або відварної моркви показане при коліті. Варена морква допомагає лікувати злоякісні пухлини, дисбактеріоз кишечника, нефрит.
Для лікування нежиті можна закапувати в ніс сік моркви. Лікарі і кулінари радять використовувати в їжу столову моркву з яскраво-червоною шкіркою. Морквяний сік — найбагатше джерело вітаміну А, який організм засвоює швидко. У ньому міститься велика кількість вітамінів В, С, D і Е. Мати, котра годує немовля, з метою поліпшення якості молока повинна пити щодня морквяний сік.
Полоскати горло при ангіні кілька разів на день: на 100 мл свіжого соку додати 1 ст. ложку меду, розмішати, розбавивши склад навпіл з кип`яченою водою. Щодня вранці натщесерце з`їдати 100 г тертої моркви зі сметаною або рослинною олією або сік по 1/4 склянки 4-5 разів на день, змішавши його з медом. 
У народній медицині використовують насіння цієї рослини. Воно містить каротин, цукор, йод і мінеральні солі.
Вживайже  моркву і будьте здорові!






Немає коментарів:

Дописати коментар